Corporate Storytelling i sociala medier – Matts Heijbel på besök hos MyNewsdesk

Idag bjöd Svenska PR-företagen in sina medlemmar för att lyssna till Matts Heijbel, med temat Corporate Storytelling i sociala medier. MyNewsdesk bjöd på lokal och frukost.

Matts inleder genom att ge oss en fin berättelse från Malmö som han tycker är ett bra exempel på Storytelling. Sedan jämför han Storytelling med ”viskleken” – ni vet leken där man sitter i en ring och en börjar viska till sin granne, som viskar vidare till näste man tills siste person i ledet berättar vad han eller hon fått höra. Ofta förvrängs historien på vägen. Just därför är det viktigt att vara tydlig när man jobbar med Storytelling säger Matts.

Så här förklarar Matts vad Corporate Storytelling är och vad jag som kommunikatör har att vinna på att jobba med det:

Matts ger oss några tips på hur vi ska lyckas med Corporate Storytelling,

  1. Hoppa över hårda fakta, som årtal, siffror och produktfakta. Istället för t ex ”60 000 invånare”, säg ”halva stan”, tänk på att de ska kunna berättas från person till person.
  2. Fokusera på emotionella värden, som berör.
  3. ”Fastna inte på museet” säger Matts och menar att man lätt fastnar i historia. Det gäller att noga välja ut de delar som bygger och förstärker din berättelse.
  4. Fastna inte i egenskaper – hitta berättelsen bakom. T ex ”Vi är en driven organisation”. Matts ger ett exempel på SSAB, som med sina rötter på 1200-talet är det första registrerade privatägda företaget i världen. Det kan de använda för att säga att de var drivande redan då.
  5. Håll dig till sanningen! Ingen gillar att höra att en gripande berättelse inte var sann.
  6. Spela in filmer ”digitaliserade berättelser”, där du låter personer berätta vad de varit med om eller hört. Dessa kan sedan användas internt eller externt. Ett tips är att hålla sig till det lokala språket där berättelsen kommer från, och texta om du vill använda materialet på andra marknader.
  7. Story telling är Story listening! Speciellt i sociala medier men även internt. Vad är det vi vill få spridning på?

I sociala medier tycker Matts att man bör lyssna in och känna av, att ta del i dialogen framför att t ex starta upp en VD-blogg. Han jämför med när han som ung satt vid lägerelden – det handlar om att lyssna in, ta, ge och lära känna. Det kan vi ju inte annat än hålla med om.

Läs mer om Matts Heijbel på http://www.storytellers.se

Vi ser även fram emot ett gästinlägg från Matts inom kort!

One Comment

  1. Posted 22 oktober 2010 at 10.20 | Permalink | Svara

    Ser fram emot att alla företaga och organisationer blir bättre på att berätta historier. Spännande historier, som väcker intresse och kanske t o m fängslar.

Kommentera

Required fields are marked *

*
*

%d bloggare gillar detta: