Vad är ett social media newsroom?

Hur skiljer sig ett social media newsroom från ett traditionellt pressrum och vad tjänar du som kommunikatör på det?

Social media newsroom är ett hett fenomen inom PR-branschen just nu. Hur ett pressrum, eller newsroom, ska se ut och fungera för att det ska kallas social media newsroom varierar lite beroende på vem man frågar men några återkommande kännetecken är:

  • De riktar sig till en bredare målgrupp än journalister; även bloggare och slutkonsumenter.
  • Pressinformationen innehåller ofta varierad media, som bilder, video och dokument.
  • Funktioner för underlätta spridning i bloggar, sociala medier eller annan webbmedia
  • Möjlighet för besökare att medverka med kommentarer, inlägg, video, bilder etc.

Det ger företaget större möjligheter att nå andra opinionsbildare än journalister, som har stort inflytande på kunder och intressenter, samt målgruppen direkt. Materialet görs mer tillgängligt med fler typer av information, på fler platser och med fler infallsvinklar. Det innebär också att kommunikationen sker både på avsändarens och mottagarens villkor, där diskussionen utvecklas allteftersom, vilket gör nyheten mer intressant för läsare. Nackdelen anses ofta vara att företaget tappar kontrollen över hur informationen används och vad som publiceras på sidan. Rädslan för negativa kommentarer, personangrepp och annat ofördelaktigt material gör ofta att företag tvekar och känner sig osäkra att öppna upp för läsarna att delta. (läs mer om negativ publicitet i tidigare post)

Det finns åtskilliga tips på vad man ska tänka på när man skapar ett social media newsroom. De företag som kommit igång, som Nokia och Electrolux, har risats och rosats flitigt av branschfolk på kommunikationsseminarier och bloggar. Graden av interaktion diskuteras ofta i sammanhanget samt hur företaget underlättar spridning av materialet, den sociala faktorn.

Social media newsroom på MyNewsdesk.com

Ett social media newsroom på MyNewsdesk är en modern form av pressrum. Det traditionella pressmeddelandet har utökats med egenskaper och funktioner som är karaktäristiska för sociala medier.

Moderna former av pressreleaser, social media news release eller multimedia release,  är optimerade för spridning i sociala medier och innehåller fler informationstyper än bara text, som bild och video i exemplet ovan. Det underlättar för läsare att rekommendera nyheten vidare, publicera den på sina konton i sociala medier och gör den mer tillgänglig där intressenter söker efter information.

Det sociala pressrummet är byggt för att göra information så tillgänglig som möjligt, vilket underlättar spridning och publicitet. Det ökar företagets möjlighet att nå ut till sina målgrupper direkt, där de konsumerar information. Här kan besökare interagera med innehåll och avsändare samt med varandra, vilket ger företaget direkt feedback på sina aktiviteter och pressmaterial.

Ett socialt pressrum på MyNewsdesk innefattar en mängd funktioner som gynnar interaktion mellan avsändare och läsare samt spridning i sociala medier. Några av de mest centrala ser du i bilden nedan.

Funktioner i Social media newsroom på mynewsdesk

Funktionerna sammantaget innebär att företaget har större chans att nyheterna sprids vidare av läsarna, så kallad viral spridning, och att få feedback på sin pressinformation. Om någon är upprörd eller har åsikter om det företaget publicerat så kan diskussionen föras i deras forum, pressrummet, framför andra ställen där företaget kanske inte har chans att delta i dialogen.

Olika informationstyper gör att företag kan kommunicera friare och mer flexibelt än inom ramen för ett traditionellt pressmeddelande, vilket också förmedlar en rikare bild av företaget. Företaget kan uppmuntra bloggare att skriva om dem genom att deras bloggpost får exponering i pressrummet. Kort sagt så uppmuntrar det till att öka dialogen.

Pernilla Åström

4 Trackbacks

  1. […] Vill du läsa  mer om vad ett social media newsroom är? Läs vårt tidigare blogginlägg här >> […]

  2. […] Din information är enkel för läsare att dela med sig av. Inbäddad media och möjlighet för läsaren att rekommendera eller posta nyheten på sociala medier via ”Add this” är ett par av många funktioner som gör att den information som publiceras på MyNewsdesk lättare får publicitet och sprids vidare av läsaren. Läs mer om det sociala pressrummet. […]

  3. […] Sökoptimera dina pressbilder för bättre spridning  Ditt pressmaterial i sociala medier – Ladda automatiskt upp din pressinformation med vårt social media newsroom Byt stress mot press – Optimera din presskommunikation och nå ut till […]

  4. […] våra kunder att komma igång och använda sociala medier. Nyfiken att veta lite mer? Läs om vårt social media newsroom eller kontakta oss direkt så bokar vi upp en demo när det passar dig.   P.S. Kanske har du ett […]

Kommentera

Required fields are marked *

*
*

%d bloggare gillar detta: